Ihmisen on levättävä jaksaakseen toimia aktiivisesti. Lepoa tarvitaan ruumiillisen rasituksen vastapainoksi, mutta myös henkisistä rasituksista on hyvä toipua lepäämällä ja rentoutumalla.
Kokonaisvaltaista lepoa ja toipumista tarjoaa uni. Sen aikana ”lataamme akkuja”, lepäämme sekä fyysisesti että henkisesti. Unen aikana elimistö rakentaa uutta materiaalia ja korjaa vahingoittunutta. Nukkuessa ihmisen aineenvaihdunta muuttuu siten, että kun valveilla kulutamme enemmän kuin rakennamme, unen aikana tilanne on päinvastainen.
Unen tärkeimmät tehtävät:
aivojen väsymyksen poisto (Unen aikana aivosolujen energiavarastot täydentyvät)
muistin ja oppimisen tukeminen
mielenterveyden ylläpito
fyysisen terveyden ylläpito
Koska MS-tauti on keskushermoston sairaus, hyvä ja riittävä lepo ja uni ovat sairastavalle merkittäviä omahoidon "menetelmiä". MS-taudin oireet, erityisesti fatiikki eli voimakas uupumus, saattavat korostua väsyneenä, riittämättömän levon ja heikon yöunen seurauksina. Tämä taas saattaa johtaa toimintakyvyn (väliaikaiseen) heikkenemiseen, tarmottomuuteen, mielialaongelmiin ja monitahoiseen haluttomuuteen elämän eri osa-alueilla.
Lepo ja uni ovat yhtä tärkeitä omahoidon menetelmiä kuin liikunta ja terveellinen ravitsemus. Ne edesauttavat arkista toimintakykyä, kognitiivista eli tiedollista kyvykkyyttä ja jaksamista sekä helpottavat aivokuormitusta.
MS-taudista, levosta ja unesta voit lukea lisää esimerkiksi MS-ASEMALTA ja MS-NYT-sivustolta.
Comments