top of page

Pinnalla: MS-tauti ja D-vitamiini

Joulukuun Pinnalla-sarjassa pureudutaan pimeän vuodenajan ajankohtaiseen aihseen, D-vitamiinilisän tarpeeseen MS-taudissa.

Tutkimusten mukaan D-vitamiinivaje on yksi MS-taudin riskitekijöistä. On todettu, että runsas D-vitamiinin pitoisuus veressä vähentää aktiivisten tulehdusmuutosten määrää MS-potilaiden aivoissa ja parantaa näin MS-taudin ennustetta.


D-vitamiini ehkäisee myös virus- ja bakteeri-infektioita, mikä on erityisen tärkeää MS-tautia sairastavia ajatellen: infektiot voivat aiheuttaa MS-taudin pahenemisvaiheita.


MS-tautiin sairastunutta ohjataan aloittamaan D-vitamiini annoksella 50 mikrogrammaa/vuorokausi. 3-6 kuukautta aloituksesta tai annoksen nostosta määritetään veren D-25-pitoisuus.


Mikäli seerumin D-25-pitoisuus on alle 100 nmol/l, nostetaan annos 100 mikrogrammaan vuorokaudessa. Yleinen viitearvo Suomessa on 40-80 nmol/l, toksisuusraja 375 nmol/l.


D-vitamiini suositellaan otettavan aterian yhteydessä, jolloin sen imeytyminen tehostuu. MS-tautia sairastuneen kannattaa käyttää D-vitamiinia läpi vuoden, ei vain pimeinä vuodenaikoina. Lue aiheesta lisää MS-ASEMALTA.

7

Comentarios


bottom of page