top of page

MS-tautia sairastavat altistuvat murtumilleMS-tautiin liittyy luuston haurastuminen ja lisääntynyt murtumariski. Taustasyynä saattaa olla elimistön alhainen D-vitamiinitaso, joka heikentää kalsiumin imeytymistä ja lisää kaatumisriskiä. Toisena syynä voi olla sairauden aiheuttama liikunnan vähäisyys, joka heikentää luuston massaa ja toimintakykyä, joista jälkimmäinen lisää myös kaatumisen riskiä. Heikentynyt, osteoporoottinen luu ei kestä arjen tilanteissa, vaan murtuu herkästi kaaduttaessa.


– Otimme yhteyttä Luustoliittoon, sillä havaitsimme tutkimuksista MS-tautia sairastavien huomattavan riskin osteoporoosiin. Lisäksi huomasimme, että hoitajille suunnatuista omahoidon ohjauksen materiaalista puuttuu tämä tieto. Ehdotimmekin potilasesitteen laatimista yhteistyössä, kertoo puheenjohtaja Minna Salakari Suomen MS-hoitajat ry:stä.


Osteoporoosi on luustossa etenevä sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumille. Murtumat aiheuttavat kipua sekä heikentävät toimintakykyä ja elämänlaatua. Osteoporoosi voi edetä salakavalasti. Vasta arjen tilanteissa tullut murtuma kertoo luuston haurastumisesta.


– On tärkeää, että voimme tukea myös MS-tautia sairastavia henkilöitä ja vähentää turhia murtumia, kertoo Suomen Luustoliitto ry:n toiminnanjohtaja Ansa Holm.


Suomen MS-hoitajat ry:n ja Luustoliiton yhdessä julkaisema MS-tautia sairastaville suunnattu potilasohje nyt tilattavissa Luustoliiton verkkokaupasta.

bottom of page