top of page

Pinnalla: MS ja ravitsemus - ruoalla on väliä!

Elokuun Pinnalla-sarjassa paneudutaan MS-tautiin ja ravitsemukseen. Yleisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on tutkimusten mukaan suositeltavin MS-taudissa. Ravitsemussuositusten mukaisessa ruokavaliossa on runsaasti kuitupitoisia kasvikunnan tuotteita ja täysjyväviljatuotteita, kohtuullisesti kalaa, lihaa ja maitotuotteita ja sopivasti ravintorasvoja kasvirasvoja suosien.

Terveellinen ruokavalio yhdessä säännöllisen liikunnan kanssa auttaa muun muassa

 • painonhallinnassa

 • uupumuksen hallinnassa

 • suolen- ja rakontoiminnan hallinnassa

 • luuston terveyden ylläpitämisessä

 • lihasvoiman ja liikkuvuuden parantamisessa

 • sydän- ja verisuonisairauksien

 • tyypin 2 diabeteksen ehkäisemisessä

​​

Useiden ravitsemustutkimusten mukaan MS-tautia sairastavat hyötyvät tyydyttymättömien kasvirasvojen ja kalan rasvojen käytöstä. Monityydyttymättömillä rasvahapoilla ja erityisesti omega-3-rasvahapoilla saattaa olla tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Ne ovat tärkeitä myös myeliinin muodostuksessa.

Monityydyttymättömiä rasvoja saadaan ensisijaisesti kasvirasvoista ja kalasta. Monityydyttymättömät rasvat muodostuvat välttämättömistä rasvahapoista, jotka on saatava ravinnosta. Lääkärit suosittelevat vähärasvaista ruokavaliota MS-tautia sairastaville. Tyydytettyjä eläinrasvoja kehotetaan nauttimaan pidättyväisesti ja monityydyttymättömiä kala- ja kasvirasvoja runsaasti.

Tutkimusten mukaan MS-tautia sairastavat hyötyvät myös antioksidanttien käytöstä ravinnon lisänä. Antioksidanttivitamiineja ovat muun muassa A-, C- ja E-vitamiinit, beetakaroteeni sekä kivennäisaineista sinkki ja seleeni. Koska antioksidanteilla voi kuitenkin olla myös tulehdusta lisäävää vaikutusta, ei antioksidanttivalmisteiden käyttö ole suositeltavaa.

Ravitsemusohjauksessa lähdetään usein liikkeelle suolistosta ja matala-asteisesta tulehduksesta. Koska MS-taudissa kaikki tulehdukset ovat haitaksi, kannattaa ruokavaliossa suosia sellaisia raaka-aineita, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät matala-asteista tulehdusta mahdollisimman vähän.

Perusperiaatteet hiljaista tulehdusta ennaltaehkäisevälle ruokavaliolle ovat:​

 • Syö reilusti värikkäitä hedelmiä, marjoja ja kasviksia

 • Suosi täysjyväviljaa ja vältä valkoista viljaa

 • Syö mahdollisimman vähän sokeria ja vältä kokonaan lisättyä fruktoosia

 • Syö paljon kalaa, manteleita ja pähkinöitä

 • Suosi oliiviöljyä ja vältä voita

 • Vältä runsasta lihan syömistä

Ruoka ja syöminen ovat jokapäiväinen pakko. Toisille se on energiatäyttö, toisille nautinto tai tunnetilaan vastaamista. Ruokaa kannattaa ajatella energiana, jonka voimin ”kone käy” – ajatuksen voi helposti kääntää autoon. Se ei kulje, ellei siinä ole a) riittävästi polttoainetta ja b) oikeanlaisia polttoaineita. Ihmisravintoa ajatellen tässä on siis kyse polttoaineesta, hiilihydraateista ja proteiineista, sekä voiteluöljystä eli rasvoista. Lisäksi tarvitsemme aimo annoksen nestettä. Vesi käy tähän hyvin. Nyt, kun perusajatus on selvillä, on helppo ymmärtää, miksi ruualla on väliä.

Lue lisää MS-taudista ja ravitsemuksesta MS-ASEMALTA!

bottom of page