top of page

Pinnalla: Perhesuunnittelua sairaudesta huolimatta

Huhtikuun Pinnalla-sarjassa paneudutaan MS-tautiin, perhesuunnitteluun ja raskauteen. MS-tauti on nuorten aikuisten sairaus. On luonnollista, että perhesuunnittelu tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi sairastuneelle ja hänen puolisolleen.

MS-taudista ei yleensä ole haittaa luonnollisen raskauden suunnittelulle ja sen kululle, sikiön kehitykselle tai synnytykselle. MS-tauti ei näyttäisi myöskään vaikuttavan naisen tai miehen hedelmällisyyteen, eikä raskaus heikennä MS-taudin kulkua pitkällä aikavälillä useammankaan lapsen jälkeen. MS-tauti ei myöskään estä hakeutumista lapsettomuushoitoihin.

Kun raskaus tulee ajankohtaiseksi, tulisi se ottaa puheeksi hoitavan tahon (lääkäri ja sairaanhoitaja) kanssa. Raskauden suunnittelu vaikuttaa mm. MS-taudin lääkehoidon valintaan. Lääkehoidon suunnittelulla pyritään välttämään sikiön altistuminen tietyille lääkeaineille. Tieto aikeista jättää ehkäisy pois ja positiivisesta raskaustestistä tulisi siksi ilmoittaa ainakin MS-hoitajalle. Hän huomioi tiedon kokonaishoidon suunnittelussa ja informoi asiasta hoitavaa lääkäriä.

Hoitavan lääkärin kanssa kannattaa keskustella eri MS-taudin hoitoon käytettävien lääkevalmisteiden turvaväleistä jo ennen suunnitellun raskauden alkua ja uutta lääkehoitoa. MS-tautia sairastavan miehen kannattaa selvittää etukäteen, onko käytetyllä lääkityksellä vaikutusta sukusoluihin ja tuleeko lääkitys keskeyttää perheen lisäystä suunniteltaessa tietyksi ajaksi vai ei.

Tulevan äidin tulisi kiinnittää huomiota terveelliseen painoon ja ruokavalioon, tarkistuttaa suun terveys, sulkea pois sukupuolitautien mahdollisuus ja lopettaa mahdollinen päihteiden käyttö. On myös hyvä tietää, että raskaudella on usein MS-taudin oireita lieventävä vaikutus naisen kehoon. Vaikutus säilyy koko raskauden ajan, joten MS-hoitojen käyttö ei raskauden aikana ole yleensä tarpeellista.

Lapsen synnytystapa valitaan kätilön ja synnytyslääkärin kanssa synnytysopillisin perustein ja normaalit puudutukset ovat synnytyksen aikana sallittu. Heti synnytyksen jälkeen äidin MS-taudin pahenemisvaiheiden riski valitettavasti lisääntyy. Lue lisää perhesuunnittelusta MS-ASEMALTA!

bottom of page