top of page

Pinnalla: MS-tautiin liittyvää kipua voidaan hoitaa

Maaliskuun Pinnalla-sarjan teemana on MS ja kipu. Arviolta neljäsosalla MS-tautia sairastavista esiintyy kiputuntemuksia, vaikka eri tutkimuksissa esitetyt arviot kivun esiintyvyydestä MS-taudissa vaihtelevat merkittävästi. Tästä syystä voidaan sanoa, että MS-tautia sairastavien kipukokemukset ja -kuvaukset ovat varsin yksilöllisiä. Olennaista on tietää, että kipua voi - ja pitää! - hoitaa!

Kivun hoidon kannalta on tärkeä tietää, mikä MS-tautia sairastavan kivun aiheuttaa ja voidaanko sen syyhyn vaikuttaa vai ovatko hoidon kohteena kipuoireet. Kipukohtausten tai kivun lisääntymisen estohoito voidaan nähdä lääkkeellisenä, lääkkeettömänä tai näiden yhdistelmänä riippuen MS-tautia sairastavan voinnista ja hoitotoiveista. Lääkkeettömänä hoitona voivat tulla kyseeseen muun muassa laukaisevien tekijöiden selvittäminen ja niiden välttäminen, rentoutumis- ja mindfulness-harjoitukset, päänsärkypäiväkirjan pitäminen tai erilaiset fysikaaliset hoidot, kuten transkutaaninen hermostimulaatio.

Parhaaseen hoitotulokseen päästään kokonaisvaltaisella kivun hoidolla, jossa huomioidaan muun muassa potilasohjaus, fysioterapia, lääkehoito ja terveellisten elämäntapojen ohjaus (osana kuntoutusta). Lue lisää MS-tautiin liittyvistä kiputiloista ja kivunhoidosta MS-ASEMALTA!

bottom of page